Kategorier
Politik

Demokrati, – hvilken fisk

Så har der igen været valg til en af vores demokratieste institutioner. Og efter et par dage har de valgte tilpasset og fordelt magten.
Om man kan kalde det demokrati eller ej kan man godt være i tvivl om. Om det er flertallet der bestemmer kan man vel også med rette, også sætte et lille spørgsmålstegn ved.

Demokrati, flertalet bestemmer. Og dog? Hvilke flertal taler vi om. Er det det parti der har fået flest stemmer eller er det dem det kan samle et flertal, eller samle et flertal på tros.

Hvis der var dem der havde fået flest stemmer der stillede med en borgmester ville denne jo være nød til at samarbejde med andre. Og man kunne vel sige at flertallet havde fået hvad det havde stemt.

Men hvis det er dem der kan stille med et “blandet” flertal, sammenrend af de små kan man tryne de der har flest vælger.

SÅ som vælger ved man ikke hvad man vælger når man stemmer. Er det et problem! Det syntes jeg. Det svare jo til at man sammensætter folketinget ud fra hvem der har flertal i kommunerne eller regionerne.

Derfor bliver det et valg eller fra valg, når man skal sætte sit kryds. Hvem kan gøre mindst skade hvis vedkommende bliver valgt. Og man skal regne ud hvem den man stemmer på, kunne finde på at pege på hvis vedkommende bliver valgt.
Så den man stemmer på er i virkeligheden en person eller parti ud i anden eller tredie led af magtkæden. Det er store krav at sætte til en vælger og kan man kalde det for demokrati??

Fik man så det man havde valgt. Havde det været spegepølse, sæbepulver eller TV pakke, havde forbruger rådet sikkert advaret forbrugerne. De havde nok sagt noget om at varen ikke svaret til de forventninger forbrugeren med rette kunne have til produktet. De ville muligvis gå så langt at sige at man skulle have pengene tilbage eller ret til at bytte varen.
Man aner ikke hvad der er i pakken når man sætter sit kryds med mindre der er et “klart” enerådigt flertal..

Så man må jo sige, at selv om et demokratisk valg giver dig mulighed for at få indflydelse på de næste 4 år i din kommune så bestemmer de valgte hvad de så vil bruge din stemme til.
De bruger din demokratiske stemme til af få deres magt. Uden at tage hensyn til andre eller din mening.

Det er ikke sikkert det var det du havde forestillet men det er jo demokratiet eller er det det.

Jeg var en gang så naiv at tro at det dreje sig om Politik – ideologi – troværdighed.

Men jeg er blevet meget klogere. Det drejer sig om personen “ego” – magt til “ego’s narsisme” – og hvordan “ego” bliver længst.

Tak for tilliden og valget.

Og måske ku man få demokratiet til at fungere ved at:
Det største parti – parti, ikke valgforbund, rød/blå grupperinger, men ren parti fik borgmester posten. Det næst største parti får viseborgmester posten og alle får en udvalgs post.
Det vil kræve noget så temmeligt som SAMARBEJDE.

Tænk at opleve et sam-arbejdende demokrati… ;-o det vil være en nyhed og noget vi igen kunne blive kendt for ude i verden.

Share

Af David Schelin

En gammel sur mand, der skriver for at vise de skæve vinkler, tossede ændringer og alvorlige ting er i vores samfundsudvikling.
Og så fordi han ikke kan lade værre.
Er socialist, pædagog, IT-nørd og bidt af fortiden.
Elsker god mad, rødvin og hygger gerne med gode vennerne.

Skriver også skribent på www.myiphonegoodies.com