Kategorier
Familien

Min sang, mit Musik Avatar

Vi samles tit her i liver til begivenheder hvor vi fejre, mindes eller hædre et andet menneske. Ved rigtig mange af disse sammenkomster bryder vi ud i en sang. Det er lige fra dåb, fødselsdag, jubilæum, jul og over til begravelse, bisættelse og andre religiøse handlinger.

Nå vi går i kirken for at tage afsked med en god ven, bekendt eller et familie medlem. Så har det været tradition at man i kirken skulle synge en samler eller to.
Det samme sker ved konfimation og bryllup. Disse samler kunne beskrive kirkens mening med livet og årstiden. En gang i mellem får de pårørende mulighed, sammen men præsten, at vælge en eller to samler der kunne følge vedkommende på vej.

Der er kommet en tradition som gør at man kan vælger sange uden for samlebogen. Og det er blevet meget populært at bruge Kim Larsens: Om lidt bli’r her stille ved begravelser. Det jo er er fin sang, men der er vel så meget andet der kunne spilles.

Men hvordan finde man den sang der vil passe på en person og hvad syntes personen der passer på vedkommende.

For at hjælpe de pårørende eller bare for sjov kunne man jo lege en leg.  Det kunne være en leg der hedder “fortæl mig din sang og jeg skal sige dig hvem du er” eller “mit sang testamente”.
Legen går ud på at lave en begrundet playliste. Og der er jo sange nok at tage af.

Når jeg bliver gammel synget Gnags i en af deres sange. Og forsætter med “så vil jeg sidde på en bænk og.. “. Det kan man vel godt betragte som en drøm om hvordan de gerne vil nyde liver fremover.

Frank Senator sang om livet på en anden måde i sangen “My Way“. Hvor i han betragter livet der er levet, gør status “and now, the end is near”.

Benny Holst har i hans sagn ” Engle har bare tæer” beskrevet liver efter. Her beskriver han hvordan man mødes med vennerne på kroen efter “Perleporten”.

Sådan kan livet beskriver igennem tekst i og med sange.

Mit livs lydtapet skal nok indeholde en del sange hvor teksten er vigtigere end selve melodien. Det skal være teksten der siger noget om mig, mit livssyn, erfaringer og håb. Det er sange der forhåbenligt vil afspejle hvad andre ser. Og måske give anledning til en diskussion og en snak om hvilke sange der er på dit/jeres lydtapet.

Der er nok ikke mange der er i tvivl om hvor jeg står politisk. Og jeg må indrømme at det stadigvæk kan få kuldegysninger når jeg høre sangen Når jeg ser et rødt flag smælde. Om den så er fortolket af et mandskor, til et faglig møde eller som her af Eva Madsen. Det minder mig om hvem det var der byggede mit land. De virkelige helte, arbejderne. dem der bar, byggede og skabte det vi har i dag.
I 30’vernes USA, og fattigdom har jeg set og læst meget om men en sang der altid vil være med i min kuffert er- Brother can you spare a dime (1932) Og det er ikke den poppede udgave af sangen med George Michael der desværre har valgt at tage hele indledningen ud af sangen. Derfor er det den “rigtige” udgave der skal med her. “They used to tell me I was building a dream

Mit politiske syn og min faglige aktivitet kommer helt klart frem med sangen Roser og Violer blå af Allan Olsen. Den er blevet mere og mere aktuelt desto ældre jeg er blevet og de unge ikke tager over. Fagbevægelsen er blever til en flok teknokrater der ikke tør tage kampen og de unge vælger de blå. Både parti og fagbevægelse.

Jeg håber at dem jeg har arbejdet med og været leder for vil kende mig for lidt af en ener. Jeg har valgt Ildsjæl af Poul Krebs fordi han beskriver den jeg gerne ville være for nogen. Den der tør ligge arrangement og kæmpe for de sager der er vær at kæmpe for. Den der ved det er væsenligt selv når det kun hjælper lidt.

Jeg har valgt Jeg Vil med Allan Olsen fordi denne sang så glimmerende fortolker at man skal huske at leve. Der er ikke nogen der kommer i sidste ende med en medalje fordi man ikke har leve livet. “Kom lad os tage en tjekke dag sammen” siger han og den lidt mere dyster “for hver gang du trækker dit vejr skal du huske at kisten, den slæber sig langsomt nærmere og nærmere”

 

Sång till friheten af Bjørn Afzelius måtte jo komme med. Igen “Frihed, lighed og broderskab”.

Friheten är ditt vackra namn.
Vänskapen är din stolta moder.
Rättvisan är din broder.

Nu er liver jo andet end faglig kamp. Der er jo det der med kærligheden. En svær størelse, men jeg syntes at Til kærligheden – Er forbi. med Andres Dohn er et rigtigt godt bud. Jeg syntes at teksten, som her godt nok er på dansk, kommer rundt om emnet.
Teksten er af en af mine andre store sanger jeg syntes har nogle gode og sigende teksten Leonard Cohen.

Her kommer man vel ikke uden om I,m Your Man netop af Leonard Cohen. Den fulde kærligheds erklæring til den udkårende. Men samtidigt en åben invitation. Tror teksten taler for sig selv.

Men vi skal jo også lige have Eric Clapton, mester til at beskrive den fest jeg gerne og har været med til. Og selfølgelig sammen med kvinden i livet, hende der gør det  Wonderful Tonight. Hvem har ikke været på gulvet til denne og set dybt i sin partner.

Til Ungdommen eller Kringsatt av Fiender af Nordahl Grieg. skal også med i mit musiktestamente. Den tekst og melodi kan røre og samle. Ikke underligt at den nærmest blevet en uofficiel nationalsang for Norge.

Og selvfølgeligt er der en masse andre sange der har preget mit liv. Der er arbejdskamp sangene, der er sangene jeg har haft med kvinde i mit liv. Der er ungdommens sange man dansede til og druk sangene man sad og bællede øl til i “vandhullet”. Film sangene om mange, mange flere.

Men ovenstående kan jeg ihvertfald godt stå inde for og indeholder noget af det jeg står for.

Men hvad er dit lyd avatar – lydtapet – musiktestamente. ???

Share

Af David Schelin

En gammel sur mand, der skriver for at vise de skæve vinkler, tossede ændringer og alvorlige ting er i vores samfundsudvikling.
Og så fordi han ikke kan lade værre.
Er socialist, pædagog, IT-nørd og bidt af fortiden.
Elsker god mad, rødvin og hygger gerne med gode vennerne.

Skriver også skribent på www.myiphonegoodies.com